top of page

Robotik Kodlama Nedir? Nasıl Öğrenilir?


lgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, insan yaşamında bugüne kadar görülmemiş pek çok yeniliğin ortaya çıkmasını da beraberinde getirdi. Aynı zamanda yeni iş kollarının ortaya çıkmasına da yol açan bu gelişmeler, insan ve makine etkileşimini tarihin zirve noktasına ulaştırmayı başardı. Robotik kodlama da bu doğrultuda ortaya çıkan mesleklerden biri. Her ne kadar robot denildiği zaman, halen daha çoğu insanın aklına film ve reklamlarda görülen robot karakterler gelse de esasında insan tarafından yapılması gereken işlemleri yapan her makineyi veya programı robot olarak tanımlayabilmek mümkün. Makinelerin ya da programların kendilerinden beklenen işlemleri yapabilmesi ise kodlama sayesinde gerçekleşir. Bu noktada robotik kodlama nedir sorusunun cevaplanması, konunun daha iyi anlaşılabilmesini sağlar.


Robotik Kodlama Nedir?


Robotik kodlama nedir sorusu; yazılım, bilgisayar, elektrik ve elektronik gibi çok farklı disiplinlerin bir arada yer aldığı, normalde insan tarafından yerine getirilen işlemlerin makineler ya da programlar tarafından yapılabilmesi amacıyla yürütülen kodlama süreci olarak tanımlanabilir. Bu kodlamalar yapılırken, bu amaçla geliştirilmiş olan kodlama dilleri kullanılır. Son yılların en popüler mesleklerinden biri olan robotik kodlama, her yaşta öğrenilebilir. Ancak temel kodlama eğitimlerine çocuk yaşta başlanması halinde, öğrenme daha kolay olur.


Robotik Kodlama Nasıl Öğrenilir?


Robotik kodlama nedir sorusu kadar merak edilen bir diğer husus da kodlamanın nasıl öğrenileceği. Üniversiteler bunun için halen daha en iyi seçeneklerden biri. Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ve bunların türevi olan bölümlerden alınacak lisans eğitimi ile robotik kodlama öğrenilebilir. Ancak okulun yalnızca temel eğitim olduğunu ve daha fazlası için bireysel gelişime odaklanılması gerektiğini de unutmamak gerekir. Bununla birlikte yazılım ve programlama eğitimi veren özel eğitim kurumları da bu amaçla tercih edilebilir.


Günümüzde dijital bilgi kaynaklarının çoğalmasıyla birlikte, kullanılabilecek kaynak sayısı da büyük oranda arttı. Buna bağlı olarak, dijital kaynakların da robotik kodlama öğrenmek isteyenler için iyi bir alternatif sunduğu söylenebilir. Üniversiteler ya da özel kurslar ile kıyaslandığı zaman çok daha düşük maliyetli olan online eğitimler, aynı zamanda mekândan ve zamandan bağımsız olmalarıyla da ön planda. Zengin online eğitim kaynakları içerisinden doğru kaynak seçimi ile kısa sürede büyük gelişmeler yakalayabilmek mümkün.


Robotik kodlama öğrenmeyi daha kolay ve eğlenceli hale getirmek için aşağıdaki tavsiyelere uyulabilirsiniz:

  • Robotlarınızı programlayabilmek için temel kodlama alıştırması yapın. Kodlama, robotiğin temel bir öğesidir ve değişkenleri kullanmayı, koşullu ifadeler oluşturmayı, işlevleri kullanmayı ve diğer temel kodlama becerilerini bilmeniz gerekir. Bir kodlama dili seçin ve kendi başınıza çalışın.

  • Becerilerinizi güçlendirmek için yüz yüze veya çevrimiçi robotik kursları alın. Kendi başınıza robotik çalışmak faydalı olsa da robotik kursları size ileri teknikler öğretebilir. Robotik becerilerinizi geliştirmek veya güçlendirmek için çevrimiçi bir kursa kaydolun. Ayrıca robotik kodlama becerilerinizi geliştirmeniz için tasarlanan web sitelerini de bu amaçla kullanabilirsiniz.

  • Tutkunuzu başkalarıyla paylaşmak ve tavsiye almak için bir robotik kulübüne katılın. Robot bilimi sadece bir hobi değildir; diğer insanlarla birlikte robotlar yapmakla ilgileniyorsanız, bu aynı zamanda kalıcı dostluklar kurmanın da bir yolu olabilir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page