top of page

PUKÖ DÖNGÜSÜ (PDCA)



Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al döngüsü değişim için bir modeldir.Yalın üretim felsefesinin önemli bir parçasıdır ve insanların ve süreçlerin sürekli iyileştirilmesi için temel bir ön koşuldur.

PUKÖ, ingilizce olarak PDCA(Plan-Do-Check-Action) olarak tanımlanmaktadır.

İlk olarak Walter Shewhart tarafından önerilen ve daha sonra William Edwards Deming tarafından geliştirilen PÜKO(PDCA) döngüsü, imalat, yönetim ve diğer alanlarda sürekli iyileştirme için yaygın bir uygulama haline geldi.


PUKÖ döngüsünün adımları şunlardır;

Planla: Sistemin ve proseslerin amaçlarını, müşteri şartları ve kuruluşun politikası ile uyumlu olacak sonuçları ortaya koyacak kaynakları oluşturma, riskleri ve fırsatları belirleme aşamasıdır.

Uygula: Planlananların yerine getirilme aşamasıdır.

Kontrol Et: Prensipler, amaçlar, şartlar ve planlanan faaliyetler doğrultusunda prosesleri, son ürünleri ve hizmeti izleme, ölçme ve sonuçları raporlama aşamasıdır.

Önlem Al: Performansı iyileştirmek için gerekli aksiyonu alma aşamasıdır.

PUKÖ Döngüsünü aşağıda bir tabloda özetleyebiliriz:


PUKÖ Döngüsü tüm çalışmalarımızda olduğu gibi kaizen çalışmalarında da kullanılır. Bir kaizen çalışması tamamlandıktan sonra döngü bitmez.Yeni çalışmalar ile döngü tekrar başlar ve sürekli gelişim bu yaklaşım ile devam ettirilir.

"Kaızen" ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için blog yazımı da inceleyebilirsiniz:


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page