top of page

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ " CRM "



CRM Nedir ?

Yepyeni bir sektör olarak ortaya çıkmakta ve her geçen gün yeniliklerine yenilik katarak çığ gibi büyümekte olan CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi ), şirketlerin tüm müşteri etkileşimlerinin kaydedilmesi sonucu ortaya çıkan veriler sayesinde, şirketlerin ticari ilişkileri güçlendirmek ve karlılığı arttırmak için kullandıkları teknoloji, strateji ve uygulamaların bütünüdür.

İngilizce "Customer Relationship Management " sözcüklerinden gelmektedir.


Şirketlerin daha etkili ve iyi iletişim kurabilmeleri için müşterilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini bilmeleri önemlidir. Bu müşteri bilgilerini topladıktan sonra bunun yönetimini sağlayabilmek şirketler için kritik bir öneme sahiptir. Bu noktada şirketler verilerin takibi ve yönetimi için CRM yazılımı kullanmaktadır.




"İşin amacı bir müşteri yaratmak ve onu elde tutmaktır" -Peter Drucker


CRM Ne İşe Yarar ?


1. Süreçleri Kolaylaştırma Ve Otomatikleştirme

Pazarlama, müşteri desteği ve satış ilgili iş akışlarını ve süreçleri standartlaştırabilir ve böylece koordinasyonu geliştirebilirsiniz.

2. Daha Akıllı Teklifler Yapma

Potansiyel müşterilerinizle yakın temas halinde kalarak onların ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilir ve böylece tekliflerinizi ona göre yapabilirsiniz.

3.Satışları Artırma

Bir CRM, tekliflerin yanı sıra iletişimi kişiselleştirmek için kullanabileceğiniz doğum günleri, konumlar, yaş ve sektör gibi önemli müşteri verilerini bilmenizi sağlar. Bu sayede doğru müşterilere en uygun zamanda yapılan doğru tekliflerle yatırım getirisini artırabilirsiniz.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page