top of page

Metaverse / Yeni Bir Dünya


Teknoloji sürekli gelişmekte ve yeni sürprizler karşımıza çıkarmaktadır. Son zamanlarda çok sık duymaya başladığımız ‘ Metaverse ’ bu sürprizlerden sadece bir tanesidir. Peki, bu kelime hakkında yeteri kadar bilgiye sahip miyiz?

Nedir?

Nerede bulunur?

Nasıl ortaya çıktı? ve Nasıl inşa edilecek?


Öncelikle Metaverse kelimesini incelediğimizde karşımıza meta ve universe kelimeleri çıkmaktadır. Meta Yunancada “sonra, öte” anlamına gelmektedir. İngilizcedeki “Universe” kelimesi ile birleştirilmesi ile oluşan Metaverse de “evrenötesi” anlamına gelmektedir. Peki metaverse terimi ile ne anlatılmak isteniyor? En sade şekilde açıklamak gerekirse, Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşan kurgusal evrene verilen ad.


İnternet olarak düşündüğümüz şeyin aksine, bir meta veri deposu, başkalarıyla avatarlar aracılığıyla etkileşime girebileceğiniz, birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılan 3 boyutlu sürükleyici bir ortamdır. Bir metaverse, doğru teknolojnin desteğiyle, iş, oyun, ticaret, dostluk, aşk gibi tüm olağan unsurlarla gerçek hayat gibi hissedilebilir ortam/yaşam sunması bekleniyor.


WEB 3.0 ile birlikte insanlar zaten çevrimiçi dijital platformlar kullanarak iletişim kurabiliyorlar. Ancak Metaverse, insan etkileşimlerini çok daha farklı boyuta taşımayı hedefliyor. İnsanlar, metaverse sayesinde sanal gerçeklik içerisinde bulunabilecek ve bu evrende kaybolabilecekler. Şuan için ise sanal gerçeklik teknolojisi daha çok oyunlarda kullanılıyor.

Aynı zamanda kripto para birimlerinin de metaverse üzerinde önemli bir yeri var. Kripto para birimleri, sanal bir ekonominin oluşmasına ve işlemesine olanak sağlayabilir.

Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Her sene sanal dünya hakkında yeni gelişmeler yaşansada bunlar unutuluyordu. Ancak Metaverse kavramında da aynı şeyi yaşayacağımızı söylemek doğru olmaz.

Bunun en önemli sebeplerinden biri, büyük teknolojik şirketlerin bu konuda duydukları heyecan ve istek. Bu şirketler yatırımlar yapmaya başladılar bile.


İnternetin Geleceği!

Metaverse hayallerinde ötesinde çoğu şeyin sanal bir evrende yer almasını sağlayacak. Uzmanlar göre, akıllı telefonlar 1970’li yıllardaki telefonlar için neyse, metaverse de şuanki sanal gerçeklik için aynı değeri taşıyor. Düşünülebilenden çok daha geniş bir kavram.

Geleceğin interneti olacak gibi gözüküyor!





73 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page