top of page

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA " ERP "

Doğru sistemlere sahip olmadığınızda bir işletmeyi yönetmek son derece karmaşık bir hal alabilir. Çalışanların gereksiz ve manuel süreçlere boğulması ve belirli verilere ulaşmanın fazlaca zaman alması söz konusu olabilir.

İş süreçlerini gerçek zamanlı izleyerek doğru kararlar almak isteyenler için ERP'i bilmek son derece önemlidir.



ERP, kurumsal kaynak planlama anlamına gelen Enterprise resource planning (ERP) teriminin kısaltmasıdır. Bir kurumun finansal, tedarik zinciri, operasyon, ticaret, raporlama, imalat ve insan kaynakları etkinliklerini yöneten ve entegre eden bir iş süreci yönetimi yazılımıdır. ERP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. ERP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanır.

ERP sistemleri müşteri siparişlerinin müşteri temsilcileri tarafından alınıp yükleme yapılana kadar ve finansın gönderdiği fatura bilgileri gibi tüm verilerin toplandığı yerdir. Üretimin sürdürülmesi için plan yapma ihtiyacı ile doğan ERP' nin açılımı "Entreprise Resource Planning" her ne kadar planlama adı ile söylenmiş olsa da yapılan iş yönetmedir.


ERP sistemi içerisinde verilerin kolaylıkla saklanabilmesi sağlanmaktadır.

ERP Ne İşe Yarar?




  1. Firma içerisinde yer alan departmanların her birinin çalışma alanı farklı olduğu için bu sistem vasıtası ile tüm departmanlar aynı sistem içerisinde toplanmaktadır. Şirket genelinde kullanılan ERP sistemi veri analizini ve veri kaydını büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır.

  2. ERP sistemlerinin kullanımı ile stok kontrolü arttırılabilmektedir. Bu sistem ile üretilen ürünlerin kaydı direkt olarak sistem üzerinden yapıldığı için gerçekleştirilecek olan stok kontrolleri net bir şekilde tanımlanmış olacaktır.

  3. Kurumsal kaynak planlama sisteminin tercih edilme sebeplerinden bir diğeri de sipariş alınış kısmından başlanarak hazırlanma, paketlenme depolanma ve gönderilme gibi süreçlerin tamamlanması ile birlikte sisteme detaylı bilgi girilerek ürüne ilişkin bilgilere kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir. Bu da şirket içerisinde daha kaliteli bir işi akışı oluşturmaktadır.


ERP'yi uygulamanın yaygın nedenleri arasında iş verimini artırmak birinci sırada yer alıyor




11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page