top of page

HAYAL Mİ GERÇEK Mİ: HOLOGRAM TEKNOLOJİSİ

Güncelleme tarihi: 7 Mar 2022

Son zamanlarda sık sık "Hologram" kelimesi ile karşılaşılmaktadır. Hologramın ne anlama geldiği ise

pek çok insan tarafından bilinmemekte ve merak edilmektedir.

Hologram Nedir?

Hologram kelimesi Yunanca sözcüklerin birleşiminden oluşur."Holos" (tam görüntü) ve "Gram (Yazılı) anlamındadır. Hologram lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan üç boyutlu kayıttır. Holografinin teknik terimi" dalga sınırının yeniden yapılanmasıdır.

Hologram Teknolojisi Nasıl Popüler Oldu?

İlk kez 1949 yılında İngiliz mühendis Dennis Gabor tarafından kullanılan hologram teknolojisi bugünlerde bir çok alanda karşımıza çıkıyor. Kredi kartlarının ve kimlik kartlarının üzerinde bulunan küçük ölçekli hologramların yanı sıra sinema sektöründe de kullanılan hologram teknolojisi, oldukça popüler bir hale dönüştü.

Hologram Teknolojisi Hangi Sektörler Tarafından Kullanılır?

Hologram teknolojisi bir çok alanda kullanılmaktadır.

Sanat sektörü ve gösteri dünyası, üç boyutlu hologram kullanımı için en uygun sektörlerin başında gelir. Sahne sanatlarında, dekorlarının veya bazı oyuncuların hologram ile oluşturulduğu tiyatro oyunlarında ; hayatını kaybetmiş çok ünlü sanatçıların sanal olarak sahnede olduğu durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca tıp sektöründe eğitim, teşhis ve tedavi aşamalarında; hem sivil hem de askeri alanda kullanılabilen bu teknoloji ile üretilmiş haritalarda; reklam ve tanıtım sektöründe üç boyutlu ürün gösterimlerinde ve bunun gibi birçok alanda hologram teknolojisi son derece kolaylık sağlamaktadır.

Hologramlar Nasıl Çalışır?

Bir hologram yapmak için öncelikle bir nesneyi ya da insanı, lazer ışınları ile kayıt altına alınır, daha sonra bu bilgiler kayıt ortamına gönderilip temizlenerek görüntü netleştirilir. Lazer ışınları ikiye ayrılıp aynalardan yansıtılarak yönlendirilir. Işınlardan biri nesneye yönlendirilir. Işığın bir kısmı nesneyi yansıtır ve kayıt ortamında saklanır. Diğer ışın ise doğrudan kayıt ortamına yönlendirilir. Bu iki lazer ışını birbirleri ile kesişip birleştiğinde, kayıt ortamında görüntülenir ve 3 boyutlu görüntü yaratılır.






8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page