Girişimcilik nedir? Bu kavram, en güzel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır.
Girişimcilik son yıllarda sıkça bahsedilen bir konu haline gelmiştir. Teknolojinin gelişimi ile birlikte daha çok para kazanma düşüncesi insanların kafalarında yarattıkları projeleri hayata geçirmek için girişimler yapmaya itiyor.
Sürekli gelişen rekabetçi küresel pazarda iş kurmak, risk almak veya iş geliştirip düzenlemek ve yönetmek için harekete geçme durumudur aynı zamanda.
Girişimci Kimdir ?
Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim faktörlerini kar gütme şartları altında bir araya getiren kişiye denir. Risk alırlar ve iş projelerini hayata geçirirler. Sıradan kişilerin problem ve sıkıntı gördüğü konularda girişimciler fırsat ve çözüm görürler.
Kadın Girişimcinin Müthiş Başarı Öyküsü
İstanbul da özel bir bankada çalışan 38 yaşındaki Gökçe Bayraktar evlilik nedeniyle istifa etti ve eşinin yaşadığı şehir Bartın'a taşındı. Evinde eşiyle birlikte boş zamanlarında hobi amaçlı olarak ev dekorasyonu ürünleri tasarlamaya başlayan girişimci, bir süre sonra evinin spor odasını mini bir atölyeye çevirdi. Ürettiği ürünler sosyal medyada büyük beğeni kazanan ve siparişler de almaya başlayan Girişimci Gökçe Bayraktar, hobi amaçlı sürdürdüğü işi ticarete dönüştürmeye karar verdi. Dekorasyon ürünleri atölyesi projesini hazırlayıp KOSGEB'e sundu. Projesi onay aldıktan sonra 70 metrekare kapalı alanda atölyesini kurup 13 kişilik ekibiyle seri üretime başladı. Polyester, seramik ve beton gibi hammaddeleri ile vazo, saksı obje, sunumluk ve benzeri 500 den fazla dekorasyon ürünün üretimini gerçekleştire Bayraktar yurt içindeki ulusal ölçekli firmalarda aldığı siparişlerin yanı sıra yurt dışından da sipariş alıyor.
Girişimciler dünyayı her zaman farklı hayal ederler. Girişimcilerin sahip olması gereken bazı önemli özellikler şöyledir:
Hırs
Öğrenme İsteği
Dinleme Yeteneği
Yaratıcılık
Sabır
Cesaret Ve Risk Alma
Liderlik
Yeniliklere açık olma
Problem çözme
Özgüven
Odaklanma
Kararlılık
Güçlü İletişim
Yetenek Yönetimi
Girişimcilik Neden Önemlidir ?
Girişimcilik toplumun gelişiminde ve ekonomik büyümede önemli bir etkendir. Toplumlardaki girişimci sayısı arttıkça katkı da aynı oranda artmış olur. Girişimcilik, değişim ve inovasyon yaratmanın dışında yaşam şartlarını ve kaliteyi artırıyor. Girişimcilikte tek amaç daha çok para kazanmak olarak düşünülse de asıl olan toplumsal yaşam kalitesini artırmak ve i nsanlığa yen çözümler sunmaktır.
Girişimcilik Ve Sermaye
Günümüzde girişimlerin yüzde 82'lik bir bölümü sermayesini kendi oluşturuyor. Yüzde 41'lik bir bölüm banka kredisi alırken, yüzde 24'lük bir bölüm arkadaş ve ailelerinden maddi destek alıyor. Crowfunding (kitle fonlaması) yolunu kullananlar yüzde 3'lük bir bölümü oluştururken, başlangıçta yatırım alanlar yüzde 1'lik bir bölümü oluşturuyor.
Markaların Girişimcilik Tanımları
Apple girişimciliği; eski kuralları çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri olarak tanımlar.
Microsoft; fayda ve prestij odaklı tüm eylemlerin kesiştiği nokta olarak ifade eder.
Google; Geçmişi gelecekle birleştiren ve şimdiyi yaratan yetenek olarak ifade eder.
Hayal Kur ! Harekete Geç !
Comments