Gemba Yürüyüşü (Gemba Walk), yalın düşünce sisteminin en temel araçlarından birisidir. Gerçek olan bitenin olay yerine gidilerek görülmesi ve ilk ağızdan dinlenmesini kapsayan bir kavramdır.Taiichi Ohno, Gemba Yürüyüşü kavramının gelişimine öncülük etmiş ve ilk olarak Masaaki Imai, Gemba Kaizen isimli eserinde "Gemba" kavramını tanıtmıştır. Gemba, Japonca' da "gerçek yer" anlamına gelen bir terimdir. Aynı zamanda "değerin yaratıldığı yer" olarak da ifade edilir. Soyut verilerle uğraşmak yerine sahaya inerek doğru sonuçlara ulaşmayı hedefleyen Gemba Walk metodolojisi ise "değerin yaratıldığı yere git ve gör" şeklinde açıklanabilir. Japonya dışında geliştirilmiş batı literatüründe bu uygulama, "Yürüyerek Yönetim" olarak da isimlendiriliyor.
Gemba Prensipleri
Git ve gör - Olay yerine fiziken git ve sorunu bizzat gör
Elinle dokun, hisset ve sorunu anla - Gerektiği kadar detaylara in
Maliyet kalemlerini ve israfı yerinde gör - İsrafı, yorgunlukları, gereksiz yükleri gör
Birlik, sevgi ve saygı ortamı oluştur - Takım ruhu ve saygı ortamı oluştur
Araştır, veri topla, analiz et, değerlendir - Sorunu, yaşayanlarla birlikte çöz
Gemba Yürüyüşünün amacı, sonuçları gözden geçirmek veya yüzeysel yorum yapmak yerine, değer akışını ve sorunlarını anlamak, böylelikle doğru sonuçlara ulaşmak ve iyileştirme fırsatlarını yakalamaktır.(Yalın üretimde bu iyileştirmelere Kaizen denilmektedir.) Aynı zamanda "Üretim yerinde yönetim" kavramı ile üretim ile ilgili tüm problemlerin üretimin gerçekleştiği yerde çözüme kavuşturulmasıdır.
Ayrıca, Endüstri 4.0 teknolojinin sunduğu sanal uygulama destekleri ile bu yöntem sanal ortamda da yapılabilir hale gelmiştir.
Endüstri 4.0 başlığı altında kaleme aldığım blog yazısını da inceleyebilirsiniz:
Comments