top of page
selcanengings

ENDÜSTRİ 4.0

Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terimdir.



Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünüdür. Resmi olarak ilk defa Almanya'nın dile getirdiği Endüstri 4.0, üretim süreçlerini ve fabrikaları büyük oranda insan faktöründen izole edecek bir devrim. Endüstri 4.0 bir hedeftir ve bilişim teknolojileri ile tüm yaşamsal mekanizmaları bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.


Endüstri 4.0 Neleri İçerir?

1.Nesnelerin İnterneti: Makinelerin birbirleri ile kablosuz iletişimini ifade eder. Bu makinelere robotlar da denebilir. Her robotun kendine ait iletişim adresi vardır ve bunlar çok hızlı şekilde birbirleri ile iletişim kurarak değişen üretim stratejisine ayak uydururlar. Karar alma ve uygulama süreçleri oldukça kısadır.Veri analizleri tüm birimlere derhal ulaştırılır.

2.Hizmetlerin İnterneti: Ortaya çıkacak olan yeni hizmet alanlarının olmasını ifade eder. İnternet üzerinden hizmet verecek olan kişiler, hizmet alacak kişileri, bunların arasındaki ilişkiyi sağlayacak yazılımı ve hizmetlerin kendisini içerir.

3.Siber-Fiziksel Sistemler: Sanal dünyanın bir kopyası olarak kendi kendini idare eden sensörleri vasıtasıyla işlemlerini gören sistemlerin genel adıdır.


Endüstri 1.0' dan 4.0'a Doğru


  • Mekanik Üretim Tesislerinin Uygulanması (18.yüzyıl)

  • Elektrik ve İş Bölümüne Dayalı Seri Üretime Geçilmesi

  • Üretim Süreçlerinin Otomasyonu (20.yüzyıl)

  • Otonom Makineler ve Sanal Ortamlar (21.yüzyıl)

Endüstri 4.0 Örnekleri Nelerdir?

Akıllı Fabrikalar: Diğer bir adıyla dijital fabrikalar, otomasyon sistemleri ile donatılmıştır. Üretimde verimliliği artırmayı, üretimi anlık olarak takip etmeyi ve uzaktan müdahale etmeyi amaçlar.


Akıllı Robotlar: Endüstriyel robotların aksine yapay zeka ile çalışan bu otonom robotlar, insanların düzenli olarak kontrol etmesine gerek duymaz.

Yapay zeka başlığı altında kaleme aldığım blog yazısını da inceleyebilirsiniz:


Bulut Bilişim Sistemi: Bir tür veri depolama ve paylaşma hizmeti olan bulut bilişim sistemlerine bilgisayarlar ve diğer akıllı cihazlardan erişim sağlanabilir.


3D Yazıcılar: Bu sistemde, bilgisayarda tasarlanan modeller; üç boyutlu katmanlama teknolojisi ile plastiği eritilmesinin ardından yazıcı vasıtasıyla elle tutulur bir nesne formatına dönüştürür.

3D Yazıcılar başlığı altında kaleme aldığım blog yazısını da inceleyebilirsiniz: https://www.tbslab.com/post/yeniba%C5%9Flayanlari%C3%A7in3dyazicialmaninp%C3%BCfnoktalari


22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page