top of page

Dİjital DEVRİM / Blockchain- Kripto Paralar-NFT

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte günümüzde dijital bir devrim gerçekleşmektedir.



Blockchain Nedir?

Blockchain teknolojisi ilk olarak 1991 yılında, belge zaman damgalarının değiştirilemeyeceği bir sistem uygulamak isteyen iki araştırmacı olan Stuart Haber ve W.Scott Stornetta tarafından geliştirildi. Ancak, Ocak 2009'da Bitcoin'in piyasaya sürülmesiyle neredeyse yirmi yıl sonra blockchain'in ilk uygulaması kullanılmaya başlandı.




Blockchain Bir iş ağındaki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kolaylaştıran, paylaşılan ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir büyük defterdir.


Blockchain yalnızca izni olan ağ üyeleri tarafından erişilebilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir büyük defterde depolanan anlık paylaşılan ve tamamen şeffaf bilgiler sağladığı için bilginin sunulması için uygundur.



Blockchain Nasıl Çalışır



  • Her işlem gerçekleştikçe bir veri bloğu olarak kaydedilir






  • Her blok, kendinden öncekilere ve sonrakilere bağlıdır





  • İşlemler geri alınamaz bir zincir olan blockchain' de (blok zinciri) blok haline getirilir




Kripto Para Nedir

Kriptoloji bilimi kullanılarak oluşturulan dijital para birimleridir. Matematik temel alınarak şifrelenen para birimleridir.



Özellikle son dönemlerde hayatımızda oldukça gelişerek, en büyük yatırımların yapıldığı kripto para türleri her geçen gün artmaktadır. Sanal ve dijital döviz olarak da kullanılmaktadır.


Kriptoloji Nedir?

Bir şifreleme bilimidir. Kripto paralar hakkında tam bilgiye sahip olabilmek için bu bilimin ne olduğunu bilmemizde fayda var. Genellikle bu bilim dalı sayesinde istenilen verilerin yazı rakam mesaj gibi birçok veri belirli sistemler kullanılarak şifrelenmektedir.

Sanal para türleri hakkında listeyi inceleyebilirsiniz

Sanal Para Türleri

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Dash

Zcash

IOTA

Rıpple


NFT Nedir?

Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT, No-Fungible Token'ın kısaltması. Dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları, blok zincirinde ticareti kolay doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor.



Kripto para hamleleriyle dijital piyasada tüm dengeleri alt üst eden Elon Musk geçen aylarda "kripto patent ve telif" işine el attı. NFT teknolojisiyle ilgili sürpriz bir tweet atan Musk, gözleri bir anda NFT'ye çevirdi. İşte Elon Musk'ın NFT tweet'i :

NFT’ler hakkındaki bu şarkıyı, bir NFT olarak satıyorum" diyerek bir klip paylaştı. Klipte kripto para Dogecoin, uzay araçları ve üzerinde NFT tabelası bulunan dünya figürü dikkat çekti. Anlaşılan önümüzdeki günlerde NFT'yi daha sık konuşmaya başlayacağız.


En Pahalı NFT

NFT pazarında Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club ve cool Cats gibi sanat koleksiyonları yer alıyor .Bu koleksiyonların her biri 10.000 adet dijital sanat eseri ile sınırlı. Her gün binlerce NFT sanat eseri satılıyor. Eser ne kadar nadir olursa alabileceği fiyat o kadar yüksek oluyor.







34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page