top of page

5G: GELECEĞİN KABLOSUZ İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ

Güncelleme tarihi: 7 Mar 2022

Kablosuz iletişim geleceği konumundaki 5G teknolojisi, baş döndürücü bir büyüme hızına sahip olan mobil teknoloji alanında bir dizi yeniliği de beraberinde getiriyor.



4G teknolojisi çok da uzak olmayan bir geçmişte insanların yaşamına girmişken teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve gösterilen sıra dışı ilerleme bugün 5G teknolojisinin hem insanlar hem de kurumlar arası iletişimi nasıl etkileyeceğinin konuşulmasını sağlıyor.


1G: Analog hücresel yapı şeklindeydi

2G: CDMA(Code Division Multiple Access),GSM(Global System for Mobile Communications), TDMA(Time Division Multiple Access) gibi teknolojiler ile geldi.

3G: LTE(Long Term Evolution) ve WİMAX(Worldwide Interoperability for Microwave Access) ile zengnleştirilip 300 Mbps hızı destekleyen sürümü ile geldi.

4G: 1000 Mb hızı destekleyen "LTE Advanced" ile kullanılmaya başlandı.

5G: Geleceğin iletişim teknolojisi. Önümüzdeki yıllarda kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor.


5G Nedir?

Bir dizi standart uygulamayı ve çok daha hızlı kablosuz internet teknolojilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çok daha hızlı internete ve daha az gecikme süresine sahiptir. Ayrıca 5G, IOT ağlarını güçlendirdiği için günümüzde kullandığımızda VR ve otonom arabaları daha kullanışlı hale getirmeyi hedefler.


5G Teknolojisi Ne Zaman Gelecek?

Günümüzde, 3G teknolojisinin kapsama alanı sorunlarını da ortadan kaldırmayı amaçlayarak piyasaya sürülen 4G teknolojisi yaygındır. Türkiye' de ise 4G teknolojik altyapısının 4.5G türü, aktif bir şekilde toplumun büyük bir kısmı tarafından kullanılır.

4G ve 4.5G telekomünikasyon ağının bir sonraki nesli olan 5G nesli ise şu anda dünyanın belli başlı ülkelerinde kullanıma sunulmuştur. Türkiye'ye ise önümüzdeki yıllar içerisinde sunulacağı düşünülüyor.


5G Teknolojisi Ne Getirecek?


  • 5G' nin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte internet üzerinden HD kalitede video izlemek ve indirmek ya da karşı tarafa ulaştırmak çok daha hızlı şekilde gerçekleşecek.

  • Mobil internetin yanı sıra 5G' yle birlikte nesnelerin interneti konusunda da çok önemli kazanımlar elde edilecek.

  • 5G' yle birlikte radyo frekansları, anten ve işlemcilerin kullanım şeklinde yapılan iyileştirmeler internet hızını şimdikine oranla 20 kat arttıracak.

  • Hız artışıyla birlikte kapasite yükseltici yeni eklemeler de bu teknolojiyle birlikte hayatımızdaki yerini alacak.

Blog'umuza ek olarak aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz.




8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page